Iranul a spus ca va participa la conferinta internationala asupra viitorului Irakului, programata peste cateva zile in statiunea egipteana Sharm el Sheik.

La reuniunea urmeaza sa vina o delegatie condusa de ministrul de externe al Iranului, Manoucher Mottaki.Ministrul de extern al Irakului a spus ca ar fi posibil ca la conferinta de la Sharm el Sheik sa aiba loc discutii bilaterale americano-iraniene.

Dupa cum spune corespondenta BBC la Teheran, pe agenda conferintei se afla in mod ferm Irakul, nu ambitiile nucleare ale Iranului, dar se spera ca reuniunea ar putea pregati initierea unor convorbiri suplimentare asupra altor subiecte.Autoritatile de la Bagdad au facut multe eforturi pentru a-i aduce la negocieri pe reprezentantii Statelor Unite si Iranului, de teama ca animozitatea dintre cele doua state ar putea complica si mai mult situatia din Irak.

Un oficial irakian a descris conferinta ca fiind o ocazie unica pentru Iran, nu numai pentru ca isi poate dovedi buna-credinta in ceea ce priveste Irakul, dar si pentru ca ii ofera un prilej de a-si ameliora relatiile cu Statele Unite.Autoritatile din Iran au ezitat sa participe la conferinta dupa ce participarea a fost extinsa de la vecinii Irakului la reprezentantii Consiliului de Securitate al Natiunilor Unite si tari arabe.

Unii au incercat sa faca o conexiune intre participarea Iranului la conferinta si soarta a cinci iranieni retinuti si aflati in custodia fortelor americane din Irak.Iranul a confirmat insa acumca nu exista nici o legatura intre cele doua chestiuni.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.