Mai mult de 20.000 de ucraineni au demonstrat sambata in centrul Kievului, exprimandu-si sprijinul pentru decizia presedintelui Viktor Iuscenko de a dizolva Parlamentul si de a convoca alegeri legislative anticipate, relateaza Mediafax.

"Alegerile anticipate vor avea loc fara indoiala", in pofida rezistentei opuse de coalitia guvernamentala prorusa care contesta decretul de dizolvare a Parlamentului, a declarat Iuscenko in fata participantilor la miting. "Vor fi corecte si democratice", a adaugat el, afirmand ca "Ucraina trebuie sa aiba o putere cinstita, care respecta legile si Constitutia".

Timosenko pro-Iuscenko

Manifestatia a avut loc la apelul opozitiei prooccidentale (Blocul Iulia Timosenko, partidul prezidential Ucraina Noastra si miscarea Autoapararea populara), in Piata Europei, situata in centrul Kievului. La acest miting presedintele Viktor Iuscenko a aparut alaturi de Iulia Timosenko, fostul premier al Ucrainei. Demonstrantii au purtat drapelele portocalii ale partidului prezidential, cele albe cu o inima rosie ale Blocului Timosenko si cele rosii ale miscarii Autoapararea. In acelasi timp, cateva mii de sustinatori ai premierului Viktor Ianukovici, contracandidat al lui Iuscenko la alegerile prezidentiale din 2004, si-au continuat, in Piata Independentei, protestele aproape zilnice impotriva dizolvarii Parlamentului. Intre locurile de desfasurare a celor doua manifestatii au fost instalate cordoane de politie si bariere metalice.

Premierul Viktor Ianukovici a adoptat sambata un ton mai conciliant, cerandu-i lui Iuscenko sa revina la masa negocierilor pentru a gasi o solutie de iesire din criza si a facut referire chiar la posibilitatea de a accepta ideea alegerilor anticipate. "Daca ne asezam si decidem ca sunt intr-adevar necesare alegeri, atunci va fi luata aceasta decizie", a spus el, intr-o conferinta de presa desfasurata la Kiev.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.