Seful statului major al armatei turce a acuzat guvernul ca pune in discutie laicitatea sistemului politic al tarii, intr-un comunicat fara echivoc. Avertismentul survine in momentul in care alegerea presedintelui a fost boicotata de opozitia laica, ce a depus si o plingere la Curtea Constitutionala privind vicii de procedura in primul tur de scrutin. Daca plingerea este admisa, constitutia prevede alegeri anticipate.

Atac "armat" la guvern

"Problema care a aparut recent in alegerile prezidentiale se concentreaza asupra punerii in cauza a laicitatii. Fortele armate turce sint impotriva acestor dezbateri si isi vor afisa in mod deschis pozitia daca acest lucru va deveni necesar. Nimeni nu trebuie sa aiba indoieli in aceasta privinta." "Strategia premierului Erdogan de a astepta pina in ultimul moment inainte de a anunta candidatul si de a crea surpriza a esuat. Ankara se indreapta spre alegeri anticipate", relateaza cotidianul liberal ,,Milliyet’’. Alegerile ar putea infringe Partidul Justitie si Dezvoltare, de guvernamint, in favoarea Partidului Popular Republican, de stinga. In Turcia, pragul electoral este de 10%, pentru a nu permite intrarea in parlament a partidelor kurde.

UE ii sprijina pe civili

"Este de neconceput ca, intr-un stat de drept democratic, statul major, o institutie care se afla sub ordinele primului-ministru, sa faca asemenea declaratii", a precizat ferm purtatorul de cuvint al executivului de la Ankara, Cemil Cicek.