Daca sansele ca UE si SUA sa cada de acord asupra masurilor de prevenire a incalzirii globale sint minime, in schimb posibilitatea imbunatatirii substantiale a relatiilor economice este cit se poate de reala.

Piata comuna

Presedintele Bush, cancelarul german Angela Merkel, a carei tara detine acum presedintia UE, si presedintele Comisiei Europene, Jos Manuel Durrao Barroso, urmeaza sa semneze un acord de infiintare a unui Consiliu economic transatlantic. Acesta ar stabili niste conditii de piata comuna, care inseamna recunoasterea acelorasi norme pentru o serie de servicii si produse, cum ar fi cele farmaceutice, cosmetice, chimice, automobile si banci. Estimarile specialistilor sint ca doborirea acestor bariere comerciale poate aduce o crestere de 3,5% a produsului intern brut al celor doua blocuri economice.

Impacare transatlantica

Meritul ii revine in mare masura Angelei Merkel, care a stabilit ca prioritate a presedintiei germane consolidarea relatiilor economice cu Statele Unite. Conducerea Consiliului economic transatlantic ar putea reveni comisarului european pentru Industrie, Gnter Verheugen.