Aderarea la Uniunea Europeana a adus Slovaciei si Poloniei cele mai puternice impulsuri pentru cresterea economica dintre noile state membre.

Potrivit statisticilor oficiale de la Bratislava si Varsovia, dupa zece luni in UE, Produsul Intern Brut al Slovaciei a crescut cu 5,5 la suta, iar al Poloniei cu 5,4 procente. Vedeta noilor membri ai UE, Slovacia, este inconjurata de vecini cu o crestere economica respectabila in 2004, 4 la suta atat pentru

Republica Ceha, cat si pentru Ungaria. In acest timp, valorizarea monedelor nationale produce panica in tarile care vor trebui, in urmatorul deceniu, sa le abandoneze pentru euro, constata publicatia "Financial Times Deutschland". Interventiile repetate ale guvernelor pe piata de capital si reducerea dobanzilor cu 100 de puncte sau chiar peste (in cazul Poloniei) nu au putut amortiza acest soc de crestere.

Principala cauza este, potrivit publicatiei, atragerea de capital strain prin investitii straine directe in Slovacia sau pe piata obligatiunilor in Ungaria. In Polonia, cea mai mare piata dintre noii veniti in Uniune, investitiile de portofoliu au adus anul trecut 10 miliarde de dolari.


Despre autor:

Sursa: Realitatearomaneasca.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.