Pe masura ce nomazii din Mauritania se apropie de oras, traiul modern le "ataca" una dintre cele mai vechi traditii - indoparea fortata a tinerelor fete. Desi pare ca este vorba despre o traditie ireala, este un crud adevar, care vorbeste despre obiceiuri stranii din timpuri stravechi.

Intr-un cort din Kiffa, in desertul Sahara, o femeie nomada pe nume Braika demonstreaza cum cere traditia sa se ocupe de fiica sa: aceasta trebuie imobilizata cu ajutorul unor franghii, dupa care i se toarna efectiv pe gat litri de lapte si mormane de mancare timp de mai multe zile.

Traumatizantul proces nu se incheie pana ce victima traditiilor ancestrale nu da semne de obezitate cum ar fi vergeturile (care sunt considerate ca semn al frumusetii feminine in Mauritania).

"Mananca ce mananca, beau si iarasi beau, si cand nu mai pot manca, le obligam, iar daca vomita sunt chinuite foarte rau", a povestit Braika. Femeia arata cu mandrie reporterului de la BBC propriile sale semne de frumusete, vergeturile si bratele foarte groase. Nu se simte vinovata ca-si indoapa fortat fiica, pentru ca o face "pentru binele ei", mai ales ca o tanara suficient de solida isi gaseste mult mai usor un sot "cumsecade". Femeia spune ca dupa ce chinurile indoparii se sfarsesc, fetele sunt recunoscatoare, pentru ca viata lor va fi mai usoara. "Pe o fata slaba o ia vantul, oamenii vor crede ca e bolnava si astfel nimeni nu o ia de sotie". Nomazii cred ca o fata grasa este o fata sanatoasa, insa in realitate, obezitatea a ajuns sa fie o epidemie printre femeile din Mauritania, multe dintre ele pierzandu-si chiar viata in jurul varstei de 40 de ani din cauza unor boli ca diabetul sau diverse afectiuni ale inimii.

Avertismentele Guvernului

Mounina Mint Abdalla este un specialist din Ministerul Sanatatii care lucreaza de ani de zile cu Guvernul in incercarea de a scoate in afara legii aceste traditii. Insa avertismentele care previn femeile ca obezitatea este boala mortala au foarte putin efect intr-o tara in care "grasanele" sunt considerate a fi un simbol al nobilimii sau al "rasei de calitate". In orice caz, Mounina este de parere ca aceste obiceiuri vor disparea incet, incet, pentru ca lumea se schimba si nomazii nu mai au aceleasi cantitati mari de lapte de camila sau de capra cu care sa-si indoape fiicele.

Zeid, un nomad din orasul Aleg, a povestit ca se gandeste sa-si vanda caprele si camilele care i-au ramas, pentru ca "facem fata unei adevarate crize, iar pretul mancarii a crescut foarte mult. Nu mai avem cum sa ne hranim noi, daramite animalele. Cred ca singura solutie care ne-a mai ramas este sa ne mutam la oras".


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.