in capitala Estoniei au avut loc ciocniri intre fortele de ordine si manifestantii majoritar etnici rusi, care se opuneau mutarii dintr-o piata a unui monument al soldatilor Armatei Rosii.

O persoana si-a pierdut viata iar multe altele au fost ranite.

Manifestantii au incercat sa opreasca dezasamblarea monumentului si mutarea intr-un cimitir a osemintelor aflate acolo.

Operatiunea a fost decisa de guvernul estonian.

Rusia a comndamnat actiunea, calificand mutarea monumentului drept o insulta la adresa soldatilor sovietici.

Un purtator de cuvant al ministerului estonian de externe, a explicat motivul deciziei: "Traditia noastra nu ne permite sa calcam pe morminte."

"E mai potrivit ca ramasitele soldatilor sa se afle intr-un cimitir si tot acolo e normal sa fie si monumentul, astfel ca oamenii sa poata merge sa isi aminteasca de rudele, prietenii si toti cei care au murit in timpul celui de-al doiea razboi mondial" - a spus oficialul estonian.

Memorialul consta dintr-o statuie de bronz reprezentand un soldat sovietic privind catre un perimetru cu iarba unde se crede ca au fost ingropati 14 soldati.

Monumentul a fost ridicat in 1947 in memoria soldatilor Armatei Rosii care au fost ucisi de nazistii germani in cel de-al doilea razboi mondial, dar era privit de multi estonieni ca o reamintire amara a perioadei grele pe care au fost nevoiti s-o indure de-a lungul celor aproape 50 de ani de ocupatie sovietica.

Memorialul devenise pe de alta parte si locul de intalnire al rusofonilor din Estonia.

Circa o treime din populatia Estoniei, adica 1,3 milioane de persoane, este formata din etnici rusi.

Moscova s-a opus vehement desfiintarii monumentului avertizand ca actiunea ar putea afecta relatiile bilaterale.

Cu toate acestea, guvernul estonian a dus la capat operatiunea de mutare a memorialului.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.