Presedintele Ucrainei, Victor Iuscenko, a amanat alegerile parlamentare anticipate, pentru data de 24 iunie. Initial, acestea urmau sa aiba loc la sfarsitul lui mai.

Liderul ucrainian a convocat scrutinul pe motiv ca parlamentul incalca sistematic Constitutia, ceea ce a dus la un conflict deschis cu premierul Victor Ianucovici.

Liderul de la Kiev s-a adresat natiunii in mod neprogramat, pentru a preciza ca amanarea votului a devenit necesara, deoarece a devenit clara incapacitatea comisiei electorale de a organiza alegerile anticipate la sfarsitul lui mai.

Victor Iuscenko a afirmat ca noul termen ofera acum timp suficient pentru pregatirea alegerilor.

Cererea sa de dizolvare a Parlamentului a dus la proteste de strada, la care au luat parte mii de oameni, fie chemati de premierul pro-rus Victor Ianucovici, fie de partidele fidele sefului statului.

Boicot

Guvernul Ianucovici a refuzat sa se supuna decretului prezidential si a blocat fondurile pentru alegeri, afirmand ca asteapta decizia Curtii Constitutionale asupra masurii presedintelui. in opinia lui Iuscenko, guvernantii se fac astfel vinovati de delicte din domeniul penal.

in ultima sa luare de pozitie televizata, presedintele s-a declarat hotarat sa obtina organizarea de alegeri anticipate. in opinia sa, numai acestea pot duce la formarea unei clase politice responsabile.

Unii analisti spun ca presedintele incearca sa obtina un compromis cu rivalii sai, oferindu-le amanarea alegerilor. Altii cred insa ca, dimpotriva, Victor Iuscenko face un efort sa preia initiativa intr-un moment in care premierul face o vizita in afara tarii.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.