Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat marti Polonia pentru legea lustratiei din 1997 care viza identificarea polonezilor care au colaborat cu serviciile secrete in perioada comunista si ocupa functii publice, transmite AFP.

Pe langa sesizarea in care CEDO s-a pronuntat, alte 20 de cereri similare au fost depuse la instanta europeana, desi Polonia a inlocuit la jumatatea lunii martie legea respectiva cu alta, cel putin la fel de controversata.

Noua legea obliga universitarii, gestionarii societatilor de stat, notarii si jurnalistii, pe langa politicieni si magistrati, sa declare daca au colaborat sau nu cu fosta politie secreta comunista. In decizia data publicitatii marti, judecatorii de la Strasbourg au dat dreptate unui fost deputat, Tadeusz Matyjek, in prezent de 72 de ani, care aprecia ca nu a avut mijloacele de a se apara "cu arme egale" atunci cand a fost acuzat ca a facut o declaratie mincinoasa cu privire la trecutul sau.

Matyjek, condamnat in februarie 2002, a fost imediat demis din functie si i s-a interzis sa mai candideze sau sa exercite o functie publica timp de zece ani. Judecatorii europeni au apreciat ca posibilitatile sale de a dovedi ca nu este vinovat de "colaborare deliberata si secreta" au fost "considerabil reduse" pentru ca nu i s-a permis sa fotocopieze documente clasate "ultrasecrete" din dosarul sau si nu a fost lasat sa utilizeze note scrise de mana depuse de el.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.