Jessica Lynch - "Rambo din Virginia de Vest", cum a fost numita - s-a prezentat ca martor la audierile din Congres pentru investigarea dezinformarilor din Irak de care e acuzata armata americana. "Americanii au nevoie sa li se spuna adevarul, nu de povesti", a spus Jessica Lynch.

Pentagonul bate Hollywoodul

La doar citeva zile de la inceperea campaniei americane in Irak, o stire a explodat in mass-media: "Tinara soldat Jessica Lynch, in virsta de 19 ani, a fost rapita!". Au urmat valuri de informatii oferite de Pentagon despre eroismul femeii: lupta cu inamicul pina in ultima clipa, desi era ranita, schimburi de focuri de arma, o femeie singura fata in fata cu dusmanii cruzi, o rapire si o evadare eroice.

Povestea ambalata de Pentagon a inflacarat imaginatia oamenilor si a sustinut interventia americana in Irak. Adevarul insa a fost cu totul altul. "Poate a fost bine ca intimplarea a mobilizat natiunea, dar americanii au nevoie de adevar", considera Jessica. Ea a spus ca nu a tras nici un foc de arma, ca doar conducea un camion al armatei si ca a fost eliberata cu ajutorul unor medici irakieni, al caror rol salvator a fost trecut sub tacere.