Presedintele Voronin negociaza in secret cu Moscova un plan de federalizare a Republicii Moldova si pastrare a trupelor la Nistru

Informatia privind un nou plan al Moscovei de mentinere a trupelor in Republica Moldova - care ar fi primit acordul presedintelui de la Chisinau Vladimir Voronin a pus pe jar comunitatea europeana. Circulatia diplomatilor pe ruta Moscova-Chisinau s-a intensificat in ultimele zile - iar reactivarea planului Kozak de federalizare a Republicii Moldova pare mai actuala ca niciodata.

Acord secret Voronin-Moscova

Diplomatia UE este in alerta, incercand sa verifice informatiile potrivit carora Republica Moldova ar fi incheiat un acord secret cu Rusia privind viitorul Transnistriei, situatie care ar putea periclita relatiile dintre Chisinau si Bruxelles, relateaza publicatia electronica EUObserver, preluata de Mediafax.

Acordul secret prevede reunificarea Republicii Moldova cu Transnistria pe baza unui model care ar acorda Transnistriei, controlata de Rusia, posibilitatea de a bloca deciziile Chisinaului. Planul ar permite de asemenea mentinerea trupelor rusesti in acest teritoriu pe termen nelimitat. Planurile prevad ca presedintele Vladimir Voronin ar urma sa recunoasca guvernul separatist de la Tiraspol, sa organizeze alegeri in Republica Moldova si sa acorde 20 la suta dintre mandatele parlamentare politicienilor de la Tiraspol precum si functia de ministru adjunct in fiecare minister de la Chisinau.

Potrivit unor surse citate de EUObserver, informatiile privind continutul planului par a fi adevarate, dar emisarul special al UE la Chisinau, Kalman Mizsei, nu a putut obtine o confirmare la sfarsitul acestei saptamani, cand a efectuat o vizita la Moscova. Mizsei, insotit de diplomati americani, se va intalni azi la Chisinau cu Vladimir Voronin.

Seful directiei generale pentru Europa si America de Nord din Ministerul spaniol de Externe, ambasadorul Jose Pons, se afla in Republica Moldova, la cererea presedintelui OSCE, Angel Moratinos, pentru a discuta despre conflictul transnistrean, informeaza Mediafax. Agenda diplomatului include intrevederi, la Chisinau, cu membri ai guvernului moldovean si, la Tiraspol, cu negociatorul regimului separatist, Valerii Litkai.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.