Partidul de guvernamint a propus un prooccidental pentru alegerile prezidentiale, inlaturind temerile candidaturii premierului islamist Erdogan.

Premierul turc Recep Tayyip Erdogan a inlaturat in sfirsit temerile legate de posibila sa candidatura la presedintie, lasindu-i locul numarului doi in guvern, Abdullah Gul. "Poporul stie serviciile pe care Gul le-a facut tarii sale", a declarat Erdogan intr-o intilnire cu parlamentarii partidului Justitie si Dezvoltare, de guvernamint, adaugind ca alegerea lui Gul "va fi imbratisata de toata Turcia". Retragerea lui Erdogan arata ca acesta se va implica puternic in alegerile legislative din noiembrie, lucru interzis unui presedinte.

Presedinte cu doua fete

De formatie economist, Abdullah Gul este considerat un prooccidental, fiind cel care, in calitate de ministru de externe, a deschis negocierile de aderare a Turciei la UE, in 2005. La sfirsitul anului 2002, a fost numit prim-ministru, renuntind dupa patru luni, in favoarea lui Tayyip Erdogan. In ciuda convingerilor laice, Gul a facut parte din primul guvern islamist al Turciei, inlaturat de armata in 1997. Sotia sa a depus chiar recurs la Curtea Europeana pentru Drepturile Omului, impotriva propriei tari, pentru a denunta interzicerea portului valului islamic in institutiile publice. In 2002, in calitate de premier, Abdullah Gul a initiat o modificare a constitutiei, pentru a-i permite lui Erdogan sa ajunga in fruntea guvernului, dupa ce acesta a fost condamnat la inchisoare pentru incalcarea legilor laice.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.