Rusia face inca o tentativa de a impune Chisinaului un plan de solutionare a diferendului transnistrean care, ca si esuatul "Memorandum Kozak" de asa-zisa federalizare din 2003, atenteaza la suveranitatea Republicii Moldova. De data aceasta, presedintele Vladimir Voronin nu s-a mai pornit insa de unul singur la negocieri cu Kremlinul, ci impreuna cu partenerii sai politici - crestin-democratul Iurie Rosca si democratul Dumitru Diacov.

Stabilitatea politica din Republica Moldova pare sa deranjeze unele forte de la Moscova, care privesc cu admiratie tensiunile de pe scena politica din Ucraina si din Romania. Ca sa tulbure apele si la Chisinau, Kremlinul i-a propus presedintelui Voronin un plan care, potrivit presei ruse, ar avea, chipurile, menirea sa "dezamorseze bomba separatista".

PLANUL RUSESC

Noua initiativa a Rusiei se bazeaza pe doua elemente fatale pentru Chisinau: dizolvarea Legislativului in vederea organizarii alegerilor parlamentare anticipate si stationarea trupelor ruse in regiunea transnistreana a Republicii Moldova.

Si de aceasta data, planul rusesc dezavantajeaza enorm Chisinaul in favoarea Tiraspolului. Acesta prevede dizolvarea urgenta a Parlamentului Republicii Moldova, nu insa si a Sovietului Suprem de la Tiraspol - structura legislativa a administratiei separatiste.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.