Olli Rehn a declarat ca UE este gata sa inceapa procedurile in vederea aderarii Kosovo.

"Kosovo are o perspectiva europeana clara", a declarat Olli Rehn intr-un interviu cu agentia de stiri balcanica "DTT-NET.COM", preluat de EUobserver. "Dupa decizia finala asupra statutului provinciei, vom avea un nou tip de parteneriat cu Kosovo", a spus comisarul, precizind ca actualul Mecanism de Monitorizare a Procesului de Stabilizare si Asociere va fi inlocuit cu un Acord de Stabilizare si Asociere intre UE si Pristina. Acordul de Stabilizare si Asociere este un tip de acord bilateral creat special de UE pentru cinci state ex-iugoslave (Bosnia, Croatia, Macedonia, Muntenegru, Serbia) si Albania. Dupa semnarea acordului de catre fiecare stat si ratificarea acestuia de cei 27 de membri UE, pot fi demarate oficial negocierile de aderare.

Dupa proclamarea independentei, UE va trimite in zona diplomati si contingente de politisti, iar Comisia Europeana va acorda asistenta liderilor noului stat. UE va trimite in jur de 1.500 de politisti in zona si va acorda un ajutor financiar de 1,5 miliarde de euro.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.