Pilotii militari rusi au descris cum au creat nori de ploaie pentru a proteja Moscova de norii radioactivi imediat dupa dezastrul nuclear de la Cernobil din anul 1986.

Maiorul Alexei Grusin a zburat de mai multe ori deasupra Cernobilului si Belarusului si a lansat rachete cu iodura de argint pentru a provoca nori de ploaie care sa "spele" particulele radioactive care pluteau deasupra oraselor supraaglomerate.

Astfel, mai mult de 8000 de metri patrati ai Belarusului au fost sacrificati pentru salvarea capitalei ruse care a fost la un pas sa fie afectata de cantitati uriase de materiale toxice radioactive.

"Directia vantului se muta de la vest la est, iar norii radioactivi amenintau sa ajunga la zonele supraaglomerate ale Moscovei, Voronezh, Nizhny Novgorod, si Yaroslavl", a declarat maiorul pentru BBC.

"Daca ploaia ar fi ajuns deasupra orasului, s-ar fi declansat o catastrofa care ar fi afectat milioane de oameni. Aria unde a intervenit echipa mea si unde a actionat asupra norilor era in apropierea Cernobilului si nu numai pe o zona de 30 de kilometri, ci pe distante de 50,70 si chiar 100 de kilometri".

In zilele in care s-a produs ingrozitoarea tragedie de la Cernobil, oamenii din Belarus au povestit ca au vazut in jurul orasului Gomel o ploaie abundenta, de culoare neagra. La scurta vreme dupa aceea, ei au putut vedea avioane pe cer care aruncau o serie de substante necunoscute.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.