Liderul Uniunii pentru o Miscare Populara (UMP), de centru-dreapta, Nicolas Sarkozy este creditat cu 30 la suta din voturi, devansand-o pe candidata Partidului Socialist, Ségolene Royal, careia estimarile ii atribuie obtinerea a 25,2 la suta din voturi.

Francois Bayrou, liderul Uniunii pentru Democratia Franceza (UDF), partid centrist, este creditat cu 18,3 %, in timp ce 11,5 % i-ar reveni lui Jean Marie Le Pen, care candideaza pentru a cincea oara din Frontului National, partid etichetat drept de "extrema dreapta".

Primele declaratii

Nicolas Sarkozy a declarat ca rezultatul votului de la primul tur al alegerilor prezidentiale le ofera alegatorilor o alegere clara in cel de-al doilea tur.

El a spus ca francezii si-au spus punctul de vedere in mod clar la primul tur, "marcandu-si vointa de a merge pana la capatul dezbaterii intre cele doua proiecte de societate".

Candidata socialista Ségolene Royal a lansta la randul ei un aapel catre "toti cei care cred ca e nevoie sa iasa urgent dintr-un sistem care nu mai functioneaza".

Ea a afirmat ca daca va fi aleasa, va fi "presedinta unui stat impartial" si nu va fi ostateca "niciunui clan, a niciunui grup de presiune, a niciunei puteri financiare".

Se estimeaza ca prezenta la vot se ridica la cel mai inalt nivel din ultimii aproape 50 de ani.

Alegatorii s-au prezentat la urne in numar atat de mare incat autoritatile au deci sa le acorde mai mult timp celor care se aflau inca la coada pentru a vota.

Nicolas Sarkozy obtine cel mai bun scor din primul tur al unui candidat de dreapta din 1974 incoace, iarSégolene Royal obtine cel mai bun rezultat al Partidului Socialist din 1988 incoace (Mitterrand), refacandu-se traditionalul duel dreapta - stanga.

Jean Marie Le Pen a obtinut cel mai slab scor al sau din 1988 incoace.