Politia turca a identificat responsabilii atacului de miercuri la o editura de carte religioasa crestina, unde au fost ucisi trei angajati. Unul dintre killeri este un student de 22 de ani.
In buzunarele atacatorilor au fost gasite scrisori cu acelasi continut: "Suntem cinci frati. Mergem spre moarte. Poate nu ne mai intoarcem". Editura crestina se afla la Malatya, oras religios si conservator. In urma cu o saptamana turcii au luat cu asalt Ankara. Trei sute de mii de attaturchisti, sub conducerea unui general la pensie, s-au pronuntat impotriva posibilei candidaturi a actualului premier turc Recep Erdogan la prezidentialele din luna mai. S-a manifestat pentru o Turcie laica. Intotdeauna alegerile prezidentiale din Turcia au fost caracterizate de un grad inalt conflictualitate, chiar daca Turcia este o republica parlamentara.

Pentru turci, palatul prezidential simbolizeaza o continuare a statului, a regimului mai degraba si de aceea cea mai inalta functie din stat a fost ocupata de regula de militari, activi sau pensionati. Erdogan nu a declarat ca va candida - isi va declara public intentia pe 25 aprilie -, dar polemica declansata in urma cu cateva luni se bazeaza pe faptul ca Partidul Dreptatii si al Dezvoltarii (AKP) din care face parte premierul poate avea o majoritate absoluta in Parlament. Dezbaterea s-a inflamat cand saptamanalul turc "Notka" a publicat in martie un dosar despre cum fortele armate au planificat o lovitura de stat in 2004, pentru a se debarasa de guvernul AKP.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.