Cinci state UE, nemultumite de modul in care au fost monitorizate Romania si Bulgaria

Cinci tari ale Uniunii Europene au cerut aplicarea "consecventa si clara" a mecanismului de monitorizare a Romaniei si Bulgariei privind masurile de combatere a coruptiei si reforma justitiei promise inainte de aderare. Nemultumirea acestora este legata, in principal, de modul in care intelege supravegherea comisarul european pentru justitie, Franco Frattini.

La jumatatea lunii aprilie, ambasadorii Marii Britanii, Frantei, Suediei, Finlandei si Olandei la UE au solicitat o intalnire cu Catherine Day, secretarul general al Executivului european, care coordoneaza cooperarea Romaniei si Bulgariei pentru indeplinirea tuturor angajamentelor luate inainte de 1 ianuarie 2007 pentru a-si exprima preocuparea fata de modul cum sunt monitorizate cele doua state nou-intrate in Uniune, potrivit corespondentului BBC Romania.

Ingrijorate de modul in care se face verificarea angajamentelor

Gestul ambasadorilor, sustine BBC, pare mai degraba sa aiba de-a face cu o nemultumire legata de activitatea comisarului european pentru justitie, Franco Frattini.

"Ceea ce solicita cele cinci tari este ca rezultatele misiunilor de verificare la Bucuresti si Sofia sa fie comunicate statelor membre, si nu tinute in sertar, asa cum pare sa doreasca in special comisarul european pentru justitie, Franco Frattini", afirma BBC. in plus, exista o ingrijorare reala si crescanda privind lipsa progreselor pe teren in cele cateva luni de la aderare, adauga sursa citata. "Suntem ingrijorati de modul in care se face verificarea angajamentelor", a fost principalul mesaj al celor cinci ambasadori, potrivit unui diplomat din una din tarile respective, citat de BBC sub acoperirea anonimatului.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.