Rusia vrea sa construiasca cel mai lung tunel din lume pe sub Canalul Bering catre Alaska, pentru a furniza SUA petrol, gaze naturale si electricitate din Siberia.

Proiectul in valoare de 65 de miliarde de dolari, pe care Rusia il coordoneaza impreuna cu SUA si Canada, poate fi construit intr-o perioada de 10-15 ani, a declarat Viktor Razbegin, directorul adjunct al Departamentului pentru cercetare din ministerul rus al economiei. Potrivit publicatiei "The Washington Times", un parteneriat intre organizatii internationale si companii private ar urma sa construiasca si sa controleze traseul, denumit TKM-World Link. Un coridor de transport de 3.700 de mile, din Siberia spre SUA, va fi construit in interiorul tunelului, care, la 64 de mile, va fi de doua ori mai lung decit sectiunea submarina a Eurotunelului dintre Marea Britanie si Franta, potrivit planurilor.

Afacere, nu politica

Proiectul va fi unul de afaceri, nu unul politic, a declarat si Maksim Bistrov, director adjunct al Agentiei ruse pentru zone economice speciale. Oficialii rusi vor prezenta in mod oficial planul guvernelor american si canadian saptamina viitoare, a precizat Razbegin. Constructia pe sub Canalul Bering va costa intre 10 si 12 miliarde de dolari, restul investitiei fiind alocata coridorului de transport, dupa cum arata planul initial.

Investitorii

Tarul Nicolae al II-lea, ultimul imparat al Rusiei, a fost primul lider care a aprobat planul de constructie a unui tunel pe linga Canalul Bering, in 1905, la 38 de ani dupa ce bunicul sau a vindut Alaska americanilor pentru 7,2 milioane de dolari.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.