Propunerile Moscovei sunt cunoscute de Voronin si urmeaza sa fie prezentate si celorlalti participanti la procesul de negocieri

Dupa Memorandumul Kozak si Planul Iuscenko vizand rezolvarea diferendului privind statutul Transnistriei, Rusia a avansat noi solutii. Acestea au fost prezentate de Vladimir Voronin liderilor unor partide de opozitie, intr-o sedinta secreta desfasurata la sediul presedintiei, in urma cu o saptamana.

Propunerile Moscovei prevad semnarea unui document politic comun de catre Vladimir Voronin si liderul separatist de la Tiraspol, Igor Smirnov, dizolvarea parlamentului de la Chisinau si a sovietului suprem (parlamentul de la Tiraspol) si organizarea, pana la sfarsitul anului, a alegerilor anticipate, scrie Agentia Infotag preluata de Rompres.

18-19 locuri in noul parlament al Republicii Moldova ar urma sa fie rezervate reprezentantilor Transnistriei.

Proiectul mai prevede locuri in guvernul de la Chisinau pentru reprezentantii Transnistriei, garantarea de catre Moldova a mentinerii statutului sau de neutralitate, deci neaderarea la NATO, mentinerea trupelor rusesti pe teritoriul Republicii Moldova pentru inca cel putin doi-trei ani, excluderea dislocarii pe teritoriul Moldovei a trupelor altor state decat Rusia.

Revine ideea federalizarii Republicii Moldova

Agentia de presa de peste Prut nu a aflat cum anume se va produce reunificarea Moldovei si sub ce forma: de federatie, confederatie sau stat unitar in care Transnistria sa aiba o larga autonomie. Surse anonime pe care le citeaza Infotag au mentionat ca in noul proiect al Moscovei se regasesc elemente prezente in Memorandumul Kozak, care prevedea federalizarea Republicii Moldova si pe care presedintele Vladimir Voronin a refuzat sa-l semneze in 2003. Daca se va ajunge la un compromis asupra noilor proiecte, Rusia si Moldova le vor supune spre aprobare si celorlalti participanti la procesul de negocieri (OSCE, Ucraina, UE si SUA). Aceleasi surse au afirmat ca, in cazul in care Igor Smirnov se va opune, Rusia "este gata sa-l inlocuiasca cu o persoana mai flexibila".


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.