Marea Britanie a anuntat noile proceduri de selectare a imigrantilor care vor sa munceasca in Regatul Unite incepand de anul viitor. Sistemul, inspirat de modelul australian, este bazat pe acordarea unui punctaj in functie de profilul fiecarui candidat.

Guvernul Marii Britanii accepta faptul ca, in general, imigratia a avut efecte bune asupra dezvoltarii economice insa se teme de reactia populatiei din zonele mai sarace ale tarii unde adesea s-au auzit voci care sustin ca noii veniti reprezinta o concurenta neloiala pe piata locurilor de munca.Totusi autoritatile au respins acuzatia ca ar fi cedat in fata grupurilor de extrema dreapta care se opun imigratiei.

Potrivit sistemului care va intra in vigoare anul viitor cele mai multe sanse de a primi dreptul de munca in Marea Britanie le au lucratoriii calificati, oamenii de stiinta si oamenii de afaceri.Candidatii vor primi puncte in functie de aptitudini, experienta, varsta si de nevoile din sectorul in care vor sa munceasca.

"Vrem un control mai strict asupra imigratiei in viitor si de aceea credem ca sistemul bazat pe stabilirea unui punctaj care se foloseste in Australia ar trebui introdus in Marea Britanie", spune Liam Byrne, ministrul pentru imigratie in guvernul Marii Britanii."Pana la sfarsitul anului viitor oricine va veni sa munceasca aici va avea nevoie de un anumit numar de puncte care va dovedi ca persoana in cauza poate oferi ceva de care Marea Britanie are intr-adevar nevoie", a spus domnul Byrne.

Anuntul guvernului a fost bine primit de opozitia conservatoare care insistat insa ca sistemul ar fi putut fi chiar mai restrictiv.Insa Habib Rahman liderul unei organizatii care se ocupa de problemele imigrantilor a criticat atitudinea guvernului fata de aceasta categorie sociala.

Domnul Rahman a spus ca in acest moment in Marea Britanie sunt foarte multi imigranti din tari ca India, Romania sau Bulgaria care nu isi pot gasi de munca pe masura pregatirii de care dispun din cauza faptului ca statutul lor legal nu este clar stabilit sau din cauza discriminarii.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.