Povestea tensionata a statutului provinciei Kosovo se apropie de deznodamint, saptamina aceasta, la Moscova, la negocierile UE-Rusia, si la Belgrad, la discutii care includ Rusia si China.

Efervescenta diplomatica, din ultima vreme, pe marginea chestiunii Kosovo capata accente care dovedesc apropierea de o concluzie finala, cit mai repede, asa cum insista mai ales SUA si Marea Britanie, in pofida opozitiei acerbe a Serbiei.

Sirbii nu renunta

Directorul biroului de la Belgrad al German Marshall Fund, Ivan Vejvoda, vede in discutiile de saptamina aceasta "inceputul ultimei runde de negocieri in conditiile in care este evident ca SUA si Marea Britanie vor un final". Si UE vrea o decizie rapida care sa panseze tensiunea crescinda in regiune. Senzatia ca timpul se scurge in defavoarea securitatii izoleaza Serbia, care pare sa foloseasca degeaba tonuri ridicate care avertizeaza ca independenta Kosovo va fi catalizatorul pentru noi violente.

Belgradul a respins planul Ahtisaari care prevede o perioada de supraveghere internationala, dreptul la o armata kosovara, drapel, imn national si o constitutie inainte de a deveni un stat in adevaratul sens al cuvintului. Serbia a propus, in locul planului Ahtisaari, formula "mai mult decit autonomie, dar mai putin decit independenta". Problema este ca Belgradul nu si-a sustinut varianta si prin explicatii despre cum o poate pune in practica.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.