Atacatorul de la Universitatea Virginia Tech, sud-coreeanul Cho Seung-Hui, era in evidenta politiei pentru probleme psihice. Masurile de siguranta din campusuri se arata inutile din cauza accesului liber la arme si a erorilor umane.

Informatiile iesite la iveala in cele trei zile de la atac arata ca politia locala si serviciile de securitate din campus nu au reactionat suficient de rapid pentru a evita moartea celor 33 de victime. Aceasta cu atit mai mult cu cit politia il avea in evidenta pe Seung-Hui, pe care il trimisese la un consult la spitalul de boli mintale.

"Cind am auzit de atacurile de ieri de la Virginia Tech, m-am gindit in primul rind la prietenii mei si apoi mi-a trecut prin minte ca «Seung-Hui trebuie sa fie de vina»", a declarat Ian MacFarlane, un fost coleg al sud-coreeanului.

Semnale de alarma vechi

Acesta a postat pe site-ul AOL News doua piese de teatru scrise de Seung-Hui pentru un curs de dramaturgie, de o violenta alarmanta.

Intr-una din piese, un tinar isi ucide tatal inecindu-l cu un baton de cereale, dupa ce striga: "Il urasc. Trebuie sa-l omor pe Dick. Trebuie sa-l omor pe Dick. Dick trebuie sa moara. Omoara-l pe Dick... Ce fata de timpit! Nu-mi place fata lui deloc. Nu crezi ca te pot omori, Dick? Nu crezi ca sint in stare de omor? Te-am prins...". Cea de-a doua piesa are ca subiect un batrin profesor pedofil care isi chinuieste studentii.

De altfel, una dintre profesoarele din departamentul de literatura engleza in care era inscris tinarul, dupa ce i-a citit incercarile literare, a informat conducerea universitatii ca Seung-Hui ar putea fi periculos.

Colegii de camera ai sud-coreeanului au cerut si ei ajutor pentru Seung-Hui, informeaza CNN. Dupa ce tinarul a dat semne ca vrea sa se sinucida fiind respins de o fata, colegii au informat politia, care l-a trimis pe tinar la un centru de consiliere pentru una sau doua nopti. E posibil ca tinarul sa fi primit si un tratament antidepresiv.

Cercetind camera sud-coreeanului dupa atentat, politia a gasit un text in care acesta se plinge de "pustii bogati", "depravarea" si "sarlatanismul" din campusul de la Virginia Tech.

Cu citeva zile inainte de atacuri, autoritatile primisera o avertizare despre un atac cu bomba la cladirea facultatii de inginerie Norris Hill. Autoritatile banuiesc ca Seung-Hui a fost autorul amenintarii.

Reactie lenta

Imediat dupa primul incident de la Virginia Tech, politia din Blackbury a inceput sa urmareasca o pista falsa, cautindu-l pe iubitul fetei ucise, ceea ce i-a dat timp sud-coreeanului Cho Seung-Hui sa se reinarmeze si sa atace Norris Hall.

Jurnalisti de campus

La numai citeva minute dupa masacru, comunitatile online au informat opinia publica. De la bloguri la camerele video ale telefoanelor mobile, tehnologia a schimbat fundamental modul in care informatiile si reactiile dupa cel mai tragic eveniment dintr-o institutie de invatamint americana au iesit la iveala.

La scurt timp dupa primele focuri, studentii de la Virginia Tech au creat o pagina cu mesajul "I’m OK" pe comunitatea virtuala facebook.com, asigurindu-si colegii si apropiatii ca au supravietuit dezastrului. Alti studenti au ales suporturi online precum MySpace si LiveJournal sau au postat direct pe propriile site-uri poze si filmulete facute cu telefonul mobil sau le-au transmis direct la putine ore dupa incident agentiilor de stiri.

Roman scapat ca prin minune

BBC News a inceput sa adune la rindul sau marturii postate de martori oculari pe site-ul britanic, inca din momentul in care s-au produs primele impuscaturi. "Una dintre colegele meles-a intilnit cu agresorul si a fost aproape de a fi impuscata", relateaza romanul Mihai Alexe, doctorand la Virginia Tech. "Mi-a trimis un e-mail si un mesaj web in care mi-a spus ce i s-a intimplat. S-a baricadat cu alti studenti in una dintre clase si pina in acest moment pare a fi teafara", mai declara studentul.

In memoriam virtual

Una dintre cele mai miscatoare initiative i-a apartinut studentei de 21 de ani Jesse Connolly, care a postat un mesaj pe sectiunea din myspace.com ce i-a apartinut unei colege decedate. "Daca ai putea sa citesti acest comentariu, Ross, ai stii cit de plina de imaginatie, compasiune si inteligenta esti. Fiecare gind imi este alaturi de tine si familia ta", spune Connolly, citata de Associated Press.

Pe linga site-ul Universitatii Virginia Tech, blocat in citeva rinduri din cauza deselor accesari, oficialii institutiei vor lansa o platforma separata unde familiile victimelor vor putea posta fotografii ale celor decedati.
In ciuda numeroaselor masuri de securitate luate in campusurile americane pentru prevenirea infractiunilor, incidentele cu violenta nu sint nici pe departe izolate.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.