Si pacifistii, si adeptii "inarmarii" invoca Constitutia. Bush inclina sa le dea dreptate ultimilor. in paralel, studentii si familiile victimelor pun intrebari la care politia nu are inca raspunsuri.

Recenta tragedie de la Universitatea Virgina Tech, in care au fost impuscati 32 de studenti si profesori, nu va ramane fara urmari. Analistii sunt de parere ca SUA vor relua cat de curand dezbaterile oficiale privind regimul armelor de foc. Cei mai multi dintre americani sunt convinsi ca prevederile legale sunt mult prea permisive in acest sens. Fapt ce a dus, dupa cum declara directorul executiv al organizatiei "Guns Owners of America", Larry Pratt, la moartea a cel putin 30.000 de persoane, in fiecare an, in evenimente de acest gen.

In plus, datele oficiale arata ca numarul americanilor care au dreptul sa poarte o arma de foc este mai mare decat in oricare alta tara din lume. Din acest motiv, dezbaterile referitoare la prevederile legale in vigoare au devenit mai aprinse ca oricand.

In timp ce numerosi americani considera ca "toti nebunii au ajuns sa aiba dreptul sa poarte o arma", militand implicit pentru revizuirea actualelor prevederi legale, Larry Pratt este de parere ca, dimpotriva, tot mai multi americani "de bine" ar trebui sa umble inarmati, tocmai pentru a se putea apara in fata unor atacuri de acest gen. Cat il priveste pe presedintele Georgw W. Bush, dupa ce s-a declarat "ingrozit" de tragedia de la Virginia Tech, a declarat, in mesajul catre natiune, ca se va implica personal in elucidarea cazului. seful Casei Albe a spus ca va insista ca autoritatile sa urmareasca in mod constant respectarea legii referitoare la regimul armelor de foc, dar nu a pomenit nimic despre amendarea ei.