Vor urma si alte unitati de acest fel care ar putea fi o amenintare la adresa oceanelor

Ecologistii au intrat deja in alerta. Rusia a anuntat ca a inceput deja sa construiasca o centrala nucleara pe apa. Numita Akademik Lomonosov, centrala va fi instalata la Severodvinsk, in regiunea arctica de nord. Va fi gata in 2010 si va furniza energie electrica pentru zonele cele mai indepartate.

Vicepremierul rus Serghei Ivanov a anuntat inceperea construirii primei centrale nucleare plutitoare din lume, care va intra in functionare in 2010. Este vorba de o barja care va gazdui doua reactoare, unde vor fi prezenti in permanenta 60 de membri ai echipajului.

Uzina de la Severodvinsk a fost conceputa pentru a livra energie in regiunile de nord si de est ale Rusiei. Va produce si energie destinata pentru a fi vanduta altor tari. Proiectul, in valoare de 300 milioane de dolari, ar trebui sa fie incheiat in 2010. Rosatom (agentia rusa de energie nucleara) si compania de fabricare a navelor militare Sevmash au semnat recent un acord pentru crearea altor sase uzine plutitoare. Se asteapta comenzi din mai mult de 12 tari din regiunea Asia-Pacific, unde statii de acest fel vor permite desalinizarea apei de mare.

Primele reactii

Potrivit Minatom (Ministerul rus al Energiei Atomice), uzina va avea o durata de viata operationala de 12-15 ani si un inalt nivel de securitate impotriva radiatiilor. Un specialist implicat in proiect, Oleg Samoilov, a spus ca, "in cazul celui mai grav incident, eventual ce ar periclita zona radioactiva, masurile de protectie civila nu vor fi necesare pe o raza de peste un kilometru in jurul centralei". Dar militantii pentru protectia mediului au criticat deja puternic proiectul. Charles Digges, editor al website-ului organizatiei norvegiene de mediu Bellona, sustine ca "centralele nucleare plutitoare sunt absolut nesigure", dupa cum arata BBC.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.