Presedintele Ucrainei, Viktor Iuscenko, a declarat ca este hotarit sa gaseasca o solutie democratica crizei politice de la Kiev.

Presedintele Iuscenko a facut aceasta afirmatie in ziua in care Curtea Constitutionala a Ucrainei a inceput deliberarea pe marginea constitutionalitatii decretului de dizolvare a parlamentului dominat de partizanii rivalului sau, premierul Viktor Ianukovici.Seful statului ucrainian s-a intalnit la Bruxelles cu Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso.

Comisia Europeana pare decisa sa nu se implice in dezbaterea din Ucraina privind posibilitatea convocarii alegerilor anticipate.Presedintele pro-occidental al Ucrainei a mers insa la Bruxelles pentru a explica de ce a decis sa dizolve parlamentul pe care il acuza ca incearca sa ii limiteze atributiile.

"Este o grava criza politica, trebuie sa recunoastem. Speram ca va fi rezolvata tinandu-se seama de regulile democratice. Trebuie sa va spun ca dupa aceasta intalnire cu presedintele Iuscenko am mai multa incredere ca asa se va intampla", a spus presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso.In ceea ce il priveste presedintele Ucrainei a insistat asupra faptului ca nu intentioneaza sa foloseasca forta pentru a pune capat disputelor.

Iuscenko contra Ianukovici

"Pentru rezolvarea situatiei este nevoie de mai mult decat o decizie a Curtii Constitutionale. Este nevoie si de un acord intre cele doua parti. si as vrea sa spun din nou ca nu s-a discutat niciodata despre folosirea fortelor armate pentru rezolvarea conflictului", a declarat Viktor Iuscenko la finalul discutiilor cu seful executivului european.Presedintele Ucrainei nu este singurul care a pornit intr-o ofensiva de imagine pe plan european.

Principalul sau adversar, premierul Viktor Ianukovici, nu s-a lasat mai prejos si a tinut un discurs in fata Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei.Premierul Ianukovici a advocat la Strasbourg posibilitatea suspendarii din functie a presedintelui Iuscenko, in cazul invalidarii decretului de dizolvare a Radei Supreme.In tot acest timp la Kiev demonstranti din ambele tabere s-au adunat in fata Curtii Constitutionale. Curtea a inceput dezbaterile pe tema constitutionalitatii decretului de dizolvare a parlamentului emis de presedinte.

O decizie este asteptata cel mai devreme la inceputul lunii viitoare iar in perioada in care cei 18 judecatori vor delibera se asteapta sa fie foarte tensionata.Acum o saptamana, cinci dintre ei s-au plans in public de presiunile carora au fost obligati sa le faca fata din momentul in care Curtea a fost sesizata cu privire la controversatul decret de dizolvare a parlamentului.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.