Presedintele Moldovei acuza Occidentul de rezultatele proaste obtinute de PCRM la alegeri

Partidul Comunistilor, care a invins in alegerile parlamentare din 6 martie, dar nu a obtinut numarul necesar de mandate pentru a putea alege singur presedintele tarii, intentioneaza sa caute sprijin si sa obtina numarul necesar de voturi printre reprezentantii Opozitiei. Potrivit Agentiei Interlic, in cadrul unei conferinte de presa sustinuta luni, actualul presedinte al Moldovei, Vladimir Voronin, a mentionat ca PCRM este deschis spre colaborare cu partidele de opozitie, care au intrat in parlament (blocul electoral "Moldova Democrata" si Partidul Popular Crestin Democrat) si ca este dispus sa ajunga la un consens cu acestea.

Raspunzind la intrebarea privind o posibila oferire reprezentantilor Opozitiei a portofoliilor ministeriale, seful statului a mentionat ca PCRM este interesat nu atat de apartenenta politica, cat de profesionalismul si capacitatea de a lucra. De aceea, potrivit lui, oferirea unor fotolii de ministri deputatilor din partea opozitiei, este foarte posibila, cu atat mai mult ca exista precedente, cand in guvernul Tarlev, in functia de ministri, au fost numiti cativa deputati din partea "Aliantei Braghis".

Nu crede ca va fi refuzat

Vladimir Voronin a precizat ca, in prezent, Partidul Comunistilor nu poarta negocieri in vederea crearii unei aliante sau obtinerii numarului necesar de voturi pentru aprobarea candidaturii presedintelui. Totusi, el a lasat sa se inteleaga ca "pentru a evita alegeri parlamentare anticipate, asemenea discutii vor fi initiate" si ca nu intentioneaza sa formeze o coalitie parlamentara, ci sa ofere anumite concesii opozitiei.

Astfel, el si-a exprimat speranta ca, in viitor, PCRM va putea obtine sprijinul unor deputati din partea opozitiei. Potrivit lui, ar fi fost straniu refuzul din partea acestor persoane, care au promis nu demult cetatenilor sa activeze pentru binele poporului si sa solutioneze probleme importante si intrebari de stat, puse in fata societatii si tarii.

Desi Comisia Electorala Centrala nu a anuntat rezultatele oficiale ale scrutinului de la 6 martie, se preconizeaza ca, in actualul parlament, PRCM va primi 57 de mandate de deputat din 101, "Moldova Democrata" - 34, iar PPCD - 10. Moldova este republica parlamentara, de aceea viitoarea componenta a organului legislativ va alege presedintele tarii. Seful statului poate fi ales cu 3/5 din voturile parlamentarilor sau cu votul a cel putin 61 de deputati.

Voronin, nemultumit de rezultate

Pe de alta parte, Voronin a spus ca este "nesatisfacut de rezultatul obtinut de PCRM la 6 martie", deoarece "acesta a fost o consecinta a presiunilor cinice din exterior". In alt context, el a declarat ca "majoritatea membrilor actualului guvern, inclusiv premierul Tarlev, va ramane in posturi, deoarece acestia au lucrat adecvat".

"La conducerea organului legislativ va fi aleasa o persoana foarte cunoscuta, iar candidatura pentru seful statului va fi propusa la plenara PCRM, care va avea loc in cel mai apropiat timp, in cadrul careia va fi luata si decizia privind transformarea Partidului Comunistilor intr-un partid modern, de tip european", a declarat Voronin. Referindu-se la relatiile cu Romania, el a spus ca in viitorul apropiat va avea o intrevedere cu Traian Basescu, in cadrul careia "vor fi aranjate relatiile bilaterale". "Voi fi invitat si de catre presedintele Putin, dar nu voi vizita Duma de Stat", a conchis Voronin, fara a oferi detalii.

Concluzia observatorilor

Alegerile parlamentare de duminica din Moldova au incalcat conditii importante in ceea ce priveste desfasurarea campaniei electorale si accesul mass-media, chiar daca, in general, ele s-au desfasurat in conformitate cu majoritatea angajamentelor OSCE, Consiliului Europei si altor standarde europene. Aceasta este concluzia Misiunii Internationale de Observare a Alegerilor, data publicitatii la inceputul acestei saptamani. Misiunea a fost compusa din 500 de observatori, reprezentanti ai Biroului OSCE pentru Institutii Democratice si Drepturile Omului, Adunarea Parlamentara a OSCE, Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei (APCE) si Parlamentul European.

De mentionat ca si principalele formatiuni politice de opozitie sunt de aceeasi parere. De altfel, liderii PPCD si BMD, Iurie Rosca si, respectiv, Serafim Urechean, au amenintat ca vor boicota desemnarea presedintelui tarii si vor declansa alegeri anticipate.

"Faptul ca aceste alegeri, in general, s-au desfasurat in conformitate cu standardele OSCE a fost subminat de aspectele negative ale conditiilor inechitabile de desfasurare a campaniei electorale si reflectarii mediatice restranse, aspecte remarcate si in alegerile din 2003 si care nu sunt acceptabile intr-o democratie", a declarat seful Delegatiei Adunarii Parlamentare a OSCE, Kimmo Kiljunen, desemnat de catre presedintele in exercitiu al OSCE pentru misiunea de observare pe termen scurt a alegerilor.

Seful delegatiei APCE, Andre Kvakkestad, si-a exprimat, la randul sau, regretul in legatura cu faptul ca in Basarabia nu a fost micsorat pragul electoral, in pofida recomandarilor Consiliului Europei din 2001.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.