Din exilul londonez, magnatul rus Boris Berezovski ameninta cu planuirea unui puci anti Kremlin * MAE rus cere Londrei sa il extradeze pe inamicul numarul 1 al Moscovei

Oligarhul rus Boris Berezovski pune, din nou, pe jar puterea de la Kremlin, declarand, pentru cotidianul The Guardian, ca este implicat in pregatirea unei lovituri de stat in Rusia. Imediat, Moscova a anuntat declansarea unei anchete penale si a cerut Marii Britanii revocarea azilului politic acordat de Londra magnatului rus. Interviul acordat de Berezovski apare pe fondul relatiilor deja tensionate dintre Rusia si Marea Britanie, dar si cu o zi inainte de actiunile de protest neautorizate ale Opozitiei ruse, despre care Duma de Stat afirma ca ar fi sponsorizate de SUA.

"Trebuie sa facem uz de forta pentru a schimba acest regim. Nu poate fi schimbat prin metode democratice. Nu exista nici o posibilitate ca acest regim sa fie eschimbat in urma alegerilor", a afirmat magnatul rus, unul dintre inamicii declarati ai Kremlinului. Berezovski, care il acuza pe Putin pentru ca ar fi ordonat uciderea fostului spion rus Alexander Litvinenko, anul trecut, la Londra, afirma ca vrea restaurarea democratiei in Rusia, prin alungarea de la puterea a ceea ce el defineste "regimul terorist" actual. Aflat in exil politic la Londra, magnatul rus spune ca pentru schimbarea regimului din Rusia este "nevoie de presiune si forta", motiv pentru care el finanteaza "adeptii din Rusia care pregatesc o lovitura de palat". Omul de afaceri rus, care nu este la prima iesire de acest gen, a adaugat ca se afla in contact cu elita politica din Rusia si ca face "pasi concreti, dintre care majoritatea de ordin financiar. "Putin a diminuat reformele democratice, a concentrat intreaga putere in mainile sale, in contradictie cu Constitutia", sustine Berezovski, finantator si eminenta cenusie a fostului presedinte Boris Eltin.

Londra, contactatain vederea extradarii

Moscova a sarit ca arsa, procurorul general Iuri Ciaika anuntand declansarea umaririi penale impotriva magnatului rus, pentru instigare la puci. El a fost secondat de ministrul de Externe, Serghei Lavrov, care a cerut autoritatilor britanice sa-l priveze pe Berezovski de statutul de refugiat politic si sa-l extradeze. Diplomatia rusa a facut nenumarate demersuri pe langa Londra pentru anularea statutului de exilat politic al lui Berezovski, de fiecare data insa fara succes.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.