Presedintele Serbiei, Boris Tadici, a cerut ca viitorul provinciei Kosovo sa fie decis in urma unor negocieri directe dintre sarbi si albanezi.

Intr-un interviu la BBC, domnul Tadici a spus ca planul ONU pentru Kosovo care va recomanda ca provincia sa devina independenta nu este realist.Presedintele Serbiei sustine ca discutiile dintre albanezi si sarbi care au avut loc pina acum nu au fost suficient de flexibile si nu au avut caracterul unor negocieri reale.

De aceea s-ar fi ajuns la actualul plan ONU care propune ca provincia majoritar albaneza Kosovo sa devina independenta, dar sub spraveghere internationala.Serbia nu accepta insa aceasta idee, iar solutia gasita de emisarul ONU, Marti Ahtisaari, nu poate fi aplicata, sustine domnul Tadici

"Cred ca Marti Ahtisaari nu este realist, iar planul sau nu poate fi aplicat. Cred ca trebuie sa negociem viitorul provinciei Kosovo. Sper ca vor exista negocieri reale si directe intre albanezi si sarbi".Anterior insa, refuzul Serbiei de a accepta propunerile Natiunilor Unite a fost amendat de ambasadorul germaniei la Belgrad.

Andreas Zobel a spus, in cadrul unei dezbateri, ca Serbia risca sa vada puse in discutie si drepturile asupra altor zone ale tarii, cum ar fi provincia semi-autonoma Voivodina.Autoritatile sarbe au reactionat imediat si au inaintat o plangere guvernului de la Berlin.Reprezentanta diplomatica germana de la Belgrad a emis un comunicat in care se afirma ca spusele ambasadorului au fost scoase din context.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.