Negociatorul Statelor Unite pentru programul nuclear al Coreii de Nord are programata vineri la Beijing o noua runda de discutii cu privire la inchiderea reactorului nuclear nord-coreean, in conditiile in care sambata este termenul limita convenit pentru inchiderea acestuia.

Data inchiderii rectorului de la Yongbyon a fost stabilita in cadrul negocierilor internationale menite sa puna capat programului nuclear nord-coreean, insa discutiile au stagnat din cauza unui dispute asupra fondurilor pe care Phenian-ul le are in strainatate, fonduri care in prezent sunt inghetate.Intelegerea la care s-a ajuns in februarie prevedea ca, pana la 14 aprilie, Coreea de Nord sa inchida reactorul de la Yongbyon si sa permita accesul inspectorilor internationali.

Cristopher Hill a declarat insa deja ca respectarea acestui termen ar putea fi foarte dificil de realizat.Negociatorul american a purtat discutii cu oficiali japonezi si sud-coreeni si in prezent se afla la Beijing in incercarea de a determina punerea in practica a intelegerii.

Aplicarea acordului a fost intarziata de problemele aparute in transferul unor fonduri totalizand 25 de milioane de dolari, care apartin Coreii de Nord si care au fost blocate intr-o banca din Macao in urma unor acuzatii de spalare de bani.Phenianul refuza sa mai faca vreun gest in vederea stoparii programului sau nuclear pana cand nu isi va primi fondurile blocate.

Conturile si alte produse bancare nord-coreene au fost inghetate in septembrie 2005.Ancheta a confirmat ca banca a inchis ochii la activitatile ilegale ale Coreei de Nord, inclusiv in domeniul spalarii de bani si al comercializarii de bunuri contrafacute.Decizia finala revine autoritatilor din Macao care vor putea acum sa rezolve statutul legal al bancii care este acuzata de spalare de bani.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.