Premierul ucrainean, Viktor Ianukovici, s-a declarat, ieri, dispus sa accepte desfasurarea scrutinului legislativ anticipat, solicitat de presedintele Viktor Iuscenko.

"In cazul in care Curtea Constitutionala va decide ca decretul de dizolvare a Radei Supreme este neconstitutional, alegerile sunt posibile, daca vor fi convenite de toti participantii la procesul politic", a precizat seful Executivului de la Kiev, citat de agentiile de presa internationale. Punctul de vedere al premierului nu si-a gasit insa ecou in cadrul formatiunii politice pro-ruse pe care o conduce, Partidul Regiunilor pronuntandu-se in favoarea continuarii rezistentei anti-Iuscenko. Mai mult, liderii acesteia au amenintat cu declansarea procedurii de destituire a sefului de stat ucrainean. "Problemele de sanatate ale presedintelui isi spun cuvantul in toate deciziile sale. Iuscenko nu doreste nici macar ca otravirea sa, produsa in 2004, sa fie anchetata, obstructionand investigatiile Procuraturii Generale. (...) Vom apela la procedura de destituire in caz de forta majora, daca presedintele va uzurpa puterea instituind unilateral o conducere directa prezidentiala", a declarat unul din responsabilii formatiunii pentru cotidianul rus Izvestia.

Iuscenko, ferm pe pozitiile anti-Ianukovici

In replica, presedintele Viktor Iuscenko a revenit asupra informatiilor referitoare la o eventuala "inghetare" a decretului de dizolvare a Radei Supreme, avansate de unul dintre apropiatii sai, subliniind ca decizia ramane in continuare valabila, in pofida sesizarii Curtii Constitutionale. "Ucraina nu trece printr-o tragedie, Ucraina isi urmeaza calea democratica. Decretul de suspendare a activitatii Radei Supreme este obligatoriu si in vigoare. Aceasta este realitatea politica din Ucraina", a afirmat pro-occidentalul Iuscenko, potrivit RIA Novosti, precizand ca se va supune, insa, deciziei Curtii Constitutionale.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.