Un peste pe care tocmai l-ai pescuit si il fluturi in semn de pace, mainile ridicate sa dirijezi masinile ca politist de circulatie ori simpla topaiala cu un ghiozdan cu carti, confundat cu un rucsac cu bomba, pot fi ultimul gest inaintea mortii, daca esti irakian sau afgan si ai ghinionul sa dai peste o patrula americana.
Acestea sunt numai cateva din cele aproape 500 de cazuri de decese "accidentale" ale unor civili din cele doua tari, provocate de militari americani, date publicitatii de Pentagon si intrate in atentia The New York Times. Pe langa drama umana, cu care publicul american poate ca s-a obisnuit dupa patru ani de la invadarea Irakului si aproape sase de la intrarea in Afganistan, comandantii recunosc ca toate aceste incidente au costat peste 32 milioane USD.

Banii au fost oferiti ca despagubiri urmasilor celor ucisi din greseala sau pentru a le indulci suferinta celor ce au scapat doar raniti. Potrivit dreptului umanitar international, nici un combatant nu e obligat sa plateasca despagubiri pentru uciderea intentionata a inamicilor, respectiv din greseala, a victimelor "colaterale", atunci cand totul se petrece intr-o situatie de lupta. Dar orice stat care pretinde ca respecta Conventiile de la Geneva ar trebui sa compenseze victimele oricaror actiuni soldate cu victime, altele decat cele de razboi, dintr-un teritoriu ocupat.


Despre autor:

Gandul

Sursa: Gandul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.