Premierul chinez a folosit discursul din parlamentul nipon pentru a le reaminti japonezilor de crimele din al doilea razboi mondial.

In primul discurs tinut in fata parlamentului japonez de un lider chinez in ultimii 20 de ani, premierul Wen Jiabao a aratat ca "invazia japoneza in China a fost o calamitate pentru poporul chinez" si a lasat rani adinci. Jiabao a multumit totusi fostilor dusmani pentru ajutorul acordat in ultimii ani. "Guvernul si poporul japonez au contribuit si au ajutat la reformele, deschiderea si modernizarea Chinei. Poporul chinez nu va uita niciodata acest lucru." In aceeasi nota cordiala s-a semnat si un acord de cooperare pe termen lung intre compania petroliera chineza CNOOC si japonezii de la Mitsui. Japonia, al treilea consumator mondial de petrol, a stabilit si un transfer de tehnologie nepoluanta catre China, al doilea stat in topul consumatorilor.

Trecutul care doare

Insa premierul chinez nu a uitat sa aminteasca si problemele majore dintre cele doua natiuni, cerind "actiuni concrete", prin care Japonia sa demonstreze sinceritatea regretelor exprimate. O aluzie la vizitele fostului premier nipon Koizumi, la templul Yasukuni, dedicat martirilor japonezi din al Doilea Razboi Mondial, multi dintre ei considerati criminali de razboi la Beijing. Un alt diferend major se leaga de masacrele comise de japonezi la Nanjing, in 1937, acolo unde au fost ucisi 300.000 de chinezi si au fost violate 20.000 de femei. La fel, Jiabao a avertizat partea japoneza ca "Japonia ar trebui sa recunoasca sensibilitatea chestiunii Taiwanului", o fosta colonie japoneza, pe care China o considera o provincie rebela.

Desi este a doua economie mondiala dupa SUA, Japonia are toate motivele sa se teama de expansiunea Chinei. Imediat dupa intrarea Chinei in Organizatia Mondiala a Comertului, in 2001, Japonia a incetat sa mai produca produse finite si a inceput sa exporte doar componente, care urmeaza sa fie asamblate in China. Beijingul a luat locul SUA, devenind cel mai important partener comercial al Japoniei, care nu s-a putut insa impune ca principal partener al Chinei.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.