UE e nevoita sa accepte independenta Kosovo, deznodamant la care se va ajunge "fie intr-un cadru controlat, organizat, care ofera garantii sarbilor kosovari si maximum de transparenta al acestui proces ordonat, fie printr-un proces necontrolabil si mult mai violent".
Acestea sunt alegerile puse in fata UE pentru rezolvarea problemei Kosovo, in viziunea adjunctului secretarului de Stat al SUA, Daniel Fried, citat de Associated Press. Oficialul american a parut foarte nemultumit de ezitarile UE in privinta statutului viitor al provinciei, in cursul unei vizite la Berlin, cand a avertizat ca "perspectiva rezolvarii statutului final e sumbra, in lipsa unei rezolutii a Consiliului de Securitate" si ca, dupa opt ani de administratie a ONU, provincia sarba "nu mai poate fi tinuta in suspensie".

Washingtonul nu vede alta rezolvare decat acordarea independentei, iar in opinia lui Fried "orice amanare suplimentara ar destabiliza situatia". In schimb, mai multe state UE (mai ales Slovacia, Romania si Grecia) insista pentru a nu grabi in nici un fel o solutie in cadrul Consiliului de Securitate, care ar putea lua in discutie dosarul Kosovo cel mai devreme in mai.


Despre autor:

Gandul

Sursa: Gandul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.