Coreea de Nord nu-si va inchide principalul reactor nuclear la termenul stabilit.

Phenianul ar fi trebuit sa opreasca activitatea la reactor la sfirsitul acestei saptamini, duminica, potrivit acordului de la Beijing cu partenerii de dialog SUA, China, Rusia, Japonia si Coreea de Sud. Coreea de Nord a spus ca a asteptat ca SUA sa isi indeplineasca partea lor din intelegere. Phenianul a anuntat ca acum, ca Washingtonul a dezghetat o serie de fonduri nord-coreene, este gata sa inceapa in 30 de zile procedurile de dezasamblare la principalul sau reactor nuclear de la Yongbyon.

Bani pentru reactor

Aminarea este prima nerespectare de care se face vinovata Coreea de Nord, care insa motiveaza ca nu a facut mai multe progrese in procesul de desfiintare a programului sau nuclear din cauza disputei pe marginea celor 25 de milioane de dolari blocati de americani la o banca din Macau. Trezoreria americana a anuntat ieri ca a dezghetat fondurile si ca Phenianul poate avea acces la bani. Coreea de Nord, la rindul sau, a asigurat o delegatie americana ca va fi gata sa primeasca si inspectori ONU intr-o luna.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.