Raportul Europol, un rezumat al activitatilor teroriste din cele 27 de state membre ale UE, a fost prezentat marti Parlamentului European, cind oficialii europeni au dezbatut propunerea de a intari autoritatea Europol si cooperarea in lupta antiterorista si impotriva crimei transfrontaliere. Potrivit raportului, 706 persoane au fost arestate, in 2006, in 15 tari membre UE, sub acuzatia de terorism, in jumatate dintre cazuri fiind vorba despre amenintari ale islamistilor extremisti.

Terorism, separatism, anarhism

Jumatate dintre arestari au fost legate de terorismul islamic - Franta, Italia, Spania si Olanda inregistrind cel mai mare numar de suspecti islamisti. Circa 188 de suspecti de separatism au fost arestati in Franta, 60% fiind interogati in timpul anchetarii unor atacuri teroriste. Doar 7% dintre arestari erau legate de terorism anarhist sau de extrema stinga, ceea ce arata ca aceste grupari nu sint percepute ca o amenintare reala de catre politistii europeni, la acest moment. In Franta au avut loc cele mai multe arestari - 342; urmeaza Marea Britanie, cu 156 de arestari, Spania, cu 85, Italia, cu 59 de arestari. 257 de persoane au fost condamnate cu inchisoarea de la trei pina la 17 ani, restul fiind achitati. Aproape jumatate dintre cei arestati erau cetateni UE, virsta lor medie fiind de 36 de ani.

Tinte diferite

Foarte multe organizatii teroriste si-au facut simtita prezenta in UE. Unele dintre ele au vizat direct statele membre, altele o tinta apartinind unor terte state care se afla pe teritoriul UE, in timp ce altele folosesc UE ca baza logistica sau de stringere de fonduri. In total, in 2006, au avut loc aproape 500 de atentate teroriste in spatiul european, majoritatea soldate cu pagube materiale limitate, fara intentia de a ucide pe cineva. Oricum, tentativele esuate din Germania (valizele cu explozibili descoperite in doua trenuri) si Londra (aeroportul Heathrow) au demonstrat ca teroristii islamisti vizeaza si victime in masa.

Armamentul din dotare

Armele folosite de teroristii islamisti sint, de obicei, dispozitive explozive improvizate, realizate la domiciliu.