“Insula Serpilor este o parte integranta a teritoriului ucrainean. Este un teritoriu care are nevoie de atentie din partea statului ucrainean, ca oricare altul”, a spus presedintele ucrainean, Viktor Yuschenko, intr-un interviu acordat postului roman de televiziune Realitatea TV.
Desi a recunoscut ca "nu toate problemele sunt rezolvate", presedintele ucrainean si-a exprimat convingerea ca Romania si Ucraina pot ajunge la o intelegere in ceea ce priveste delimitarea platoului continental de la Marea Neagra. "Partea ucraineana a declarat, de nenumarate ori, ca este dispusa sa fie renegociate anumite lucruri. Noi plecam de la premisa ca statutul Insulei Serpilor este definit in relatiile noastre bilaterale", a spus acesta, adaugand: "Impreuna cu presedintele Basescu am depus multe eforturi pentru ca relatiile noastre bilaterale sa capete un caracter extrem de activ. Iar in ultimii doi ani, aceasta activitate a devenit evidenta". Cu toate acestea, Viktor Yuschenko precizeaza: "In privinta dezvoltarii exploatarii administrative, nu se face nicio exceptie", exprimandu-si convingerea ca, "din cele cateva variante de rezolvare a acestei probleme, propuse Romaniei si Ucrainei de catre comunitatea internationala", se va gasi o solutie, care, potrivit cuvintelor sale, "nu va fi nici simpla, nici usoara, dar care va multumi ambele parti".

Reamintim ca Romania a sesizat, in septembrie 2004, Curtea Internationala de Justitie (CIJ) pentru delimitarea spatiilor maritime dintre cele doua tari in Marea Neagra. Procesul este in desfasurare. Ucraina trebuie sa prezinte, pana la 15 iunie 2007, un document prin care se va incheia faza scrisa a procedurilor, iar ulterior va avea loc etapa orala a procesului. Solutia definitiva si obligatorie o va decide, in acest caz CIJ, organul judiciar principal al ONU, cu o expertiza consolidata pentru acest tip de spete.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.