Campania electorala pentru alegerile prezidentiale din Franta a inceput oficial luni, la miezul noptii, si se va incheia cu doua zile inaintea primului tur de scrutin, programat pe data de 20 aprilie.
Lupta se anunta extrem de interesanta. Potrivit ultimelor sondaje de opinie, francezii prefera in continuare politica de centru dreapta, chiar si dupa ce reprezentantul acestuia, Jacques Chirac, a stat 12 ani in fruntea statului. Favorit este "urmasul" lui Chirac, Nicolas Sarkozy, cu 28%, urmat de reprezentantul socialistilor, Segolene Royal, cu 24% si centristul, Francois Bayrou, cu 18%. In total sunt 12 candidati, printre care si nationalistul Jean Marie Le Pen, insa cu sub 15% din preferintele electoratului. In cazul in care niciun candidat nu intruneste 50 la suta plus unul din totalul voturilor valabil exprimate in primul tur, atunci se organizeaza un al doilea tur de scrutin pe data de 6 mai. Tinta electorala deosebit de importanta pentru candidati o reprezinta tinerii, noteaza AFP.

Absenteismul este in mod traditional mai ridicat in randul tinerilor, in raport cu media populatiei franceze. Amplele manifestatii de anul trecut, care au obligat Guvernul lui Dominique de Villepin sa cedeze in privinta proiectului Contractului primei angajari (CPE), au reprezentat o dovada in plus a greutatii politice a electoratului tanar. Ca si criza fara precedent din suburbiile franceze din toamna lui 2005. Potrivit unui studiu realizat de OpinionWay, convingerile politice alte tinerilor cu varste de 18-29 de ani difera in functie de situatia lor, cei care lucreaza fiind inclinati sa voteze cu Sarkozy, iar cei care inca studiaza preferand-o pe Royal. Dar pentru ei, la fel ca si pentru ceilalti cetateni francezi, "jocul ramane deschis", asigura Bruno Jeanbart, directorul de studii politice din cadrul OpinionWay.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.