Musulmanii sint grupul religios cu cea mai impresionanta crestere in Rusia, dar spre deosebire de cei din tarile europene nu par a fi intr-o stare de animozitate cu autoritatile.

Recent, un rus care a trecut la islam a devenit eroul musulmanilor din Federatia Rusa. Anton Stepanenko si-a adaugat numele Abdullah si a devenit imam. Dupa convertire a fost arestat si acuzat de jaf si rapire, se pare pe nedrept. Intreaga comunitate musulmana rusa s-a mobilizat intr-o campanie care a gasit ecou favorabil in urechea presedintelui Putin, iar imamul a fost eliberat. Povestea lui Stepanenko scoate la iveala doua trasaturi principale ale vietii musulmanilor din Rusia, considera "The Economist".
Pe de o parte, este clara o combinatie pragmatica de autoritate a statului cu flexibilitate in ce priveste minoritatile. In plus, este evidenta cresterea si afirmarea unei comunitati musulmane ruse active si loiale Rusiei. Cazul Ceceniei nu are legatura cu religia, ci cu ideea de separatism inacceptabila pentru Moscova.

Drumul spre inima Orientului

Toleranta de care se bucura musulmanii, cel putin din directia autoritatilor daca nu intotdeauna si a restului populatiei, are legatura cu o logica simpla, dar eficienta a presedintelui Vladimir Putin: drumul spre inimile tarilor musulmane bogate in petrol trece prin mijlocul comunitatii islamice ruse. Kremlinul face tot ce poate sa stearga din amintire represiunea cecenilor musulmani.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.