Morsele din zona Groenlandei au intrat acum in slujba stiintei. Echipate cu sisteme de pozitionare prin satelit, acestea vor transmite informatii privind rutele lor de migratie. Odata cu apropierea verii, morsele din Groenlanda se pregatesc sa migreze spre nord, spre banchiza polara.

O echipa de cercetatori danezi si groenlandezi a hotarat sa profite de aceasta ocazie si sa afle traseele de migratie ale morselor.

Astfel, cercetatorii vor dota in curand 10 morse cu dispozitive de supraveghere prin satelit.

Timp de 2 luni, la fiecare iesire a morselor la suparafata apei, dispozitivele de supraveghere prin satelit isi vor emite pozitia, care va fi transmisa automat catre echipa de cercetatori.

La acest studiu participa si reporteri de la BBC News, care vor prezenta in timp real pozitiile morselor care vor fi monitorizate.

De ce este insa important acest studiu?

Morsele, mamifere marine care pot ajunge la aproape 2 tone, au fost intens vanate in ultimele 5 secole, iar populatiile existente in cele mai multe parti ale lumii au ajuns aproape de disparitie.

Cum aparitia morselor este cunoscuta in mai multe parti din zona Oceanului Arctic, specialistii vor sa vada daca nu este vorba cumva de acelasi numar mic de indivizi, care se deplaseaza pe distante mari.

Informatiile care vor fi colectate prin acest proiect vor arata astfel daca in realitate numarul morselor care mai supravietuiesc astazi nu este cumva mult mai mic decat se crezuse.

Un alt aspect important al proiectului priveste modul in care vanatoarea intensiva si poluarea cu petrol pun in pericol populatiile de morse.

Nu in ultimul rand, specialistii vor incerca sa afle si care este efectul modificarilor climatice globale asupra morselor.

Iar acest lucru este deosebit de important, deoarece topirea banchizelor polare inseamna reducerea mediului locuit de catre morse.

Toate informatiile legate de acest proiect vor fi prezentate pe pagina de internet BBC News.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.