Fostul rebel cecen Ramzan Kadirov, fiul fostului presedinte, a fost investit in functia de lider al Ceceniei. El fusese numit prim-ministru dupa asasinarea tatalui sau, si el unul dintre presedintii Ceceniei numiti de Moscova.

Ramzan Kadirov a jurat ca in calitate de presedinte al Ceceniei va respecta drepturile si libertatile cetatenilor si ca va proteja Constitutia.

Noul presedinte al Ceceniei este insa un personaj extrem de controversat, fiind acuzat de gruparile pentru apararea drepturilor omului ca a comis mai multe crime grave.

Dar Rusia i-a deschis calea catre cea mai inalta functie din Cecenia si nu doar atat: i-a si acordat cea mai importanta medalie a statului rus, cea de Erou al Rusiei.

in ultimii ani, strategia Moscovei a fost de a trece responsabilitatea conducerii Ceceniei in sarcina unor etnici ceceni influenti, indiferent de criticile venite din afara.

Ramzan Kadirov este cel mai puternic politician al Ceceniei. Controleaza o militie puternica. Conduce singura industrie viabila a tarii - cea a petrolului.

si joaca un rol esential in cercurile care decid cum sunt folositi banii dati de Rusia pentru reconstructie.

De multa vreme insa se vorbeste de abuzurile impotriva drepturilor omului comise de militia lui Ramzan Kadirov.

Dar Kremlinul a ignorat criticile. Totul face parte din strategia Moscovei de a pacifica Cecenia dupa reducerea operatiunilor militare acum trei ani.

in schimbul fidelitatii totale, fostul presedinte al Ceceniei, Ahmad Kadirov- un om ales gratie influentei clanului sau- a primit puteri nelimitate.

A fost numit "guvernator general suveran" de analistii occidentali care observasera o similitudine intre strategia Moscovei si istoria puterilor coloniale vestice.

Mai important este insa ca Moscova a vazut in Kadirovi o modalitate de a marginaliza influenta Islamului radical, care incepuse sa se raspandeasca in regiune dupa primul razboi cecen dintre 1994 si 1996.

Se poate spune ca Cecenia este motivul pentru care Vladimir Putin este acum presedinte al Rusiei.

A fost propulsat din semi-obscuritate in baza promosiunii ca va inabusi rebeliunea cecena, prin orice mijloace. si a pus accent pe controlarea Ceceniei in bilanturile sale.

Dar unii rusi se intreaba daca Moscova a ales omul potrivit in persoana lui Ramzan Kadirov.

Punctele lui slabe fiind, in viziunea acestora, tineretea, lipsa de educatie, faptul ca e un fost luptator cecen si aparenta sa simpative pentru legea Sharia.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.