Prima sa lucrare scrisa in calitate de Suveran Pontif, il releva ca pe un pasionat ganditor antimaterialist si anticapitalist. Totusi, in mod neasteptat, Papa il citeaza si aproba pe Karl Marx in analiza facuta de acesta omului contemporan ca victima a alienarii. Lucrarea de 400 de pagini, intitulata "Iisus din Nazareth", va fi publicata pe 16 aprilie, ziua cand va implini 80 de ani.

Ziarul Corriere della Sera de miercuri a publicat un lung extract al viitoarei carti, care include un comentariu al Papei Benedict la parabola bunului samaritean. In timp ce multe voci au acuzat natiunile bogate ca nu actioneaza ca samariteanul, Papa merge mai departe, comparandu-le cu hotii. "Stilul nostru de viata a jupuit Africa si a secatuit-o de resurse si continua sa faca asta". Papa scrie ca daunele nu au fost doar materiale, ci si spirituale.
Critica sa poate fi vazuta ca o condamnare a colonialismului, dar poate fi citita si ca o confesiune a esecului Bisericii Romano-catolice in activitatea misionara, care de multe ori urma cuceririi si colonizarii.