Presedintele Tajikistanului, Emomali Rakhmonov a solicitat, ieri, retrocedarea catre tara sa a “tezaurului de la Oxus”, una dintre cele mai valoroase si mai celebre colectii ale British Museum.

Solicitarea liderului tajic vine dupa vizita liderului tajik la un sit arheologic unde se presupune ca, in secolul XIX, ar fi fost descoperite pretioasele artefacte datand din perioada Imperiului Persan, secolele V-IV, inainte de Christos.

"Tezaurul de la Oxus", una dintre cele mai impresionante si mai rafinate dovezi ale talentului bijutierilor din antichitate, constituie elementul central al colectiei dedicate de British Museum erei Achaemenizilor, perioada de apogeu a Imperiului Persan. Un purtator de cuvant al muzeului din capitala Marii Britanii a declarat ca institutia nu a primit nicio cerere oficiala din partea autoritatilor tajice de a retroceda cele 170 de piese de aur - care miniaturale, bratari si pumnale.

Presa din Albion considera ca demersul lui Rakhmonov are putini sorti de izbanda dat fiind ca istoricii au dubii asupra localizarii exacte a Oxosului pe terotoriul actualelor state Tajikistan si Iran. Mai mult, potrivit actelor de donatie facute de colectionarii privati care au contribuit la completarea fondului muzeistic, marea majoritate a artefactelor ar fi fost cumparate in pietele din Rawalpindi si Peshawar si nu descoperite in urma unor sapaturi arheologice.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.