Adeptii lui Bin Laden incearca sa isi mareasca influenta in zonele europene cu populatie musulmana

Ttinutul montan Sandzak din sudul Serbiei, izolat intre masivele Golija si Rogozna si platoul Peater, este un teren fertil pentru racolarea musulmanilor cu trasaturi fizice care le permit sa treaca usor drept cetateni europeni sau americani, sugereaza rapoarte ale serviciilor secrete. Temerea este alimentata de recenta descoperire a unei pesteri montane intesate cu explozibil, masti si arme automate, urmata de arestari ale unor islamisti radicali.

Politia a arestat recent sase localnici musulmani, acuzandu-i de apartenenta la secta fundamentalista Wahhabi - o ramura a sunnitilor, promovata de extremisti, inclusiv de talibani, de Osama bin Laden si de Al-Qaida.

Rapoarte ale serviciilor secrete, care s-au scurs recent catre presa, sugereaza ca regiunea saraca, plina de tensiuni etnice, in care trei sferturi din populatie este musulmana, impreuna cu regiunile bosniace invecinate, dominate si ele de musulmani, sunt un teren manos pentru recrutarea teroristilor. Musulmanii radicali din Sandzak se considera bosniaci, si nu sarbi, iar prezenta lor aici este legata de inceputurile miscarii mujahedinilor in strainatate.

Ei s-au alaturat musulmanilor bosniaci in batalia impotriva sarbilor in razboiul din perioada 1992-1995. O descindere a politiei pe 16 martie asupra a ceea ce politistii au numit o "tabara montana a teroristilor" la sud de orasul Novi Pazar, principalul centru urban al zonei, a descoperit un mare depozit de arme, munitie, grenade, explozibili si masti de gaze. Autoritatile au capturat atunci sase persoane, suspecte de apartenenta la secta Wahhabi.

Pestera intesata cu arme si munitie

inregistrarile video ale pesterei transmise de canalele de televiziune din Serbia au mai aratat un steag negru cu o inscriptie din Coran in limba araba si materiale propagandistice despre care investigatorii au spus ca aveau continut apreciativ la adresa Al-Qaida si a lui Bin Laden.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.