Protectia datelor va fi pusa in pericol daca Washingtonul va insista sa inlocuiasca acordul UE-SUA privind schimbul de informatii despre pasagerii curselor aeriene, cu acorduri individuale cu statele membre sau cu transportatorii, a avertizat comisarul european, Franco Frattini.

Conform acordului temporar incheiat in cadrul eforturilor Statelor Unite de a combate terorismul, companiile aeriene europene trebuie sa prezinte liste cu 34 de detalii personale legate de pasageri, inclusiv adresele acestora si informatii despre cardurile de credit, pentru a primi permisiune de aterizare pe aeroporturile americane. Acordul expira la sfarsitul lunii iulie.

"De partea americana, exista unele persoane care considera ca acordul general UE-SUA nu este - sau nu mai este - necesar", a declarat comisarul european pentru Justitie si Securitate, Franco Frattini, inaintea discutiilor de la Berlin, cu secretarul american pentru Securitate Interna, Michael Chertoff. Frattini a apreciat ca acordurile bilaterale cu statele membre ale Uniunii Europene sau companiile aeriene vor slabi protectia datelor, intrucat acestea vor dispune de mai putine mecanisme pentru a negocia cu Washingtonul.

"Va puteti imagina puterea de negociere a unor companii private ca Iberia, Alitalia sau Air France, in cadrul negocierilor cu Statele Unite, privind drepturile de aterizare".

"Acestea vor fi pregatite, in opinia mea personala, sa accepte mult mai multe concesii in fata Statelor Unite", a adaugat comisarul.

Frattini a precizat ca Executivul european incearca sa obtina angajamentele solide ale Washingtonului, privind modul in care sunt utilizate datele, iar un acord UE-SUA ar garanta ca regulile sunt identice in toate cele 27 de state membre.

El a mai spus ca, saptamana aceasta, va incerca sa obtina angajamentul lui Chertoff privind incheierea unui acord UE-SUA, inainte de expirarea celui temporar.

Discutiile se vor concentra asupra perioadei in care Statele Unite vor putea stoca datele si agentiile care vor avea acces la aceste informatii. Pentru a oferi asigurari pasagerilor cu privire la protectia datelor, Uniunea Europeana vrea sa schimbe sistemul prin care autoritatile americane preiau informatiile din bazele de date ale companiilor aeriene cu unul in care transportatorii transmit datele specifice.
Frattini a mai spus ca, Uniunea Europeana ar putea cere reducerea numarului de informatii acordate autoritatilor americane, in cadrul noului acord, precizand ca blocul comunitar va examina necesitatea celor 34 de detalii transmise in prezent.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.