Noua dintre cele 10 state care au aderat la Uniunea Europeana in 2004 au fost amendate cu suma totala de 41,1 milioane de euro pentru constituirea de stocuri prea mari de produse agroalimentare in perioada precedenta adeziunii la blocul comunitar, a anuntat Comisia Europeana.

Ingrijorat de inmultirea comerciantilor care isi supraincarca depozitele si de tendinta gospodariilor de a cumpara cele mai variate produse, de la carne de vita si cereale la usturoi, ciuperci si iaurt, pentru a le scoate la vanzare in perioada post-aderare, Executivul european a avertizat anterior ca va aplica amenzi substantiale noilor membri europeni cu un nivel suspect de mare al stocurilor de marfuri agroalimentare.

Dupa o perioada de doi ani de reevaluare a situatiei si de negocieri cu cele noua state implicate, expertii Comisiei Europene au stabilit penalizarile pe care le vor aplica fiecarui guvern in parte, care sunt mult inferioare nivelurilor prevazute initial.

Cea mai mare amenda, de 12,45 milioane de euro, va fi aplicata Poloniei, in special pentru stocurile excesive de produse din carne. Pe pozitia urmatoare, in functie de amploarea penalizarii, se afla Cehia, cu o amenda de 12,29 milioane de euro.

Ungaria este singurul stat din grupul celor 10 tari care au aderat la Uniunea Europeana in mai 2004 si nu a primit nicio amenda in acest caz.

Oficialul european a adaugat ca datoria autoritatilor este de a se asigura de implementarea acestor reglementari, care protejeaza agentii economici din Uniunea Europeana de efectele negative aparute atunci cand unele companii constituie stocuri excesive de marfuri.

Obiectivul autoritatilor europene este de a impiedica statele care urmeaza sa devina membri ai comunitatii europene sa creeze stocuri mari de marfuri, pentru a le vinde ulterior la preturile din Uniunea Europeana, mai mari.

Zaharul a asigurat cel mai mare profit pentru comerciantii care au vandut cantitati importante la pretul practicat de Uniunea Europeana, de trei ori mai mare decat media la nivel mondial.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.