Moscova a avertizat Washingtonul sa se gandeasca de doua ori inainte de a lansa un atac impotriva Iranului, apreciind ca o astfel de actiune a SUA ar putea fi un fiasco. "Statele Unite nu pot obtine o victorie militara asupra Iranului si orice atac ar fi o imensa eroare politica", a afirmat seful Statului major al armatei ruse, general Iuri Baluievski (foto), in contextul informatiilor publicate recent de presa moscovita conform carora SUA ar putea lansa un atac impotriva Iranului la 6 aprilie a.c.

"Imensa eroare politica"

"SUA dispun de o grupare a trupelor in regiune care este capabila sa lanseze atacuri pe teritoriul iranian. Dar, aceste eventuale atacuri ar reprezenta o imensa eroare politica", a spus generalul Iuri Baluievski, citat de ziarul Washington Post. Publicatia americana aminteste faptul ca Rusia vinde arme militarilor iranieni si sprijina Teheranul in vederea construirii unei centrale nucleare, chiar daca, recent, au intervenit unele dispute legate de neachitarea sumelor datorate de Iran.

"Este posibil sa se aduca pierderi potentialului militar si industrial al Iranului, dar asta nu va insemna o victorie deoarece va avea consecinte in lumea intreaga", a adaugat responsabilul rus. Baluievski a tinut sa aminteasca faptul ca "implicarea militara americana in Irak si Afganistan a aratat ca SUA s-ar putea confrunta si in cazul Iranului cu un esec". Din acest motiv - crede generalul rus - americanii "trebuie sa se gandeasca de doua ori" in privinta atacarii Iranului, pentru ca deja s-au "impotmolit in Afganistan si Irak".

Washingtonul si-a consolidat recent prezenta militara navala in Golf, unde a trimis un al doilea port-avion in cadrul grupului aeronaval, aceasta fiind cea mai mare concentrare militara americana in regiunea respectiva, de la invadarea Irakului, in 2003. Desi presa a speculat in repetate randuri pe seama intentiei SUA de a ataca Iranul, Washingtonul a negat de fiecare data acest lucru. Recent insa, vicepresedintele american Richard Cheney a afirmat ca se mentin "toate optiunile" pentru a impiedica "grava eroare" de a permite Iranului sa se doteze cu arma atomica.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.