Raportul trimis de Bulgaria cu privire la progresele sale in domeniul reformei judiciare si a combaterii coruptiei si crimei organizate a avut reactii negative la Bruxelles, desi Comisia Europeana nu si-a exprimat in oficial pozitia, transmite publicatia Dnevnik in varinata online.

Comisia Europeana nu a exprimat o pozitie oficiala cu privire la raportul primit de la guvernul bulgar saptamana trecuta, dar mai multi oficiali cu rang inalt cu facut comentarii neoficiale destul de transante. Progresele inregistrate de Bulgaria incepand din octombrie 2006 in domeniul justitiei nu sunt satisfacatoare, a declarat sub acoperirea anonimatului o sursa de la Comisia Europeana. In unele domenii, precum combaterea crimei organizate si a coruptiei, reformele si-au incetinit mult ritmul, a subliniat aceasta sursa.

Oficialul european a avertizat Sofia ca nu trebuie sa interpreteze tacerea Comisiei drept un semn bun, pentru ca membrii sai pot oricand furniza presei internationale argumente pentru a ataca aceasta tara, ceea ce ar descuraja investitorii.

Potrivit declaratiilor ministrului de interne Rumen Petkov, Sofia a trimis Bruxelles-ului un bilant de 297 de condamnari definitive in procese pentru coruptie, 1.706 de anchete incheiate in cazuri de coruptie si 599 de inculpari in cazul a 705 persoane in ultimele sase luni.

Guvernul bulgar a refuzat sa dea publicitatii raportul, dar un rezumat al acestuia publicat pe un site bulgaresc sugereaza ca Sofia a reusit sa faca progrese doar intr-unul din domeniile indicate de Comisie - reforma Constitutionala. Potrivit rezumatului, Sofia a raportat Bruxelles-ului solutionarea a 91,5% din crimele comise intre octombrie 2006 si martie 2007. Pe baza raportului, Comisia va decide in iunie daca va aplica noi masuri restrictive impotriva Bulgariei.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.