O mica dar importanta minoritate de musulmani francezi intentioneaza sa voteze cu Jean-Marie Le Pen in alegerile prezidentiale de luna aceasta, lucru remarcabil pentru liderul nationalist, cunoscut pentru pozitia sa ferma impotriva imigrantilor.

O parte din cele 5 milioane de cetateni francezi musulmani nu vad cu ochi buni noul val de imigranti care ameninta sa soseasca. Ei sustin de asemenea discursul antiamerican al lui Le Pen si declarata sa "prietenie" poporul iraqian.

Altii sunt atrasi de pozitia sa traditionala in fata unor probleme morale ca avortul, familia sau reintroducerea pedepsei cu moartea. Frontul National sustine ca are 3.500 de noi membrii musulmani. Abdallah Bourakba, ai carui parinti au venit in 1950 din Algeria, declara pentru Telegraph ca va vota cu Le Pen si considera ca "noii imigranti cred ca Franta este El Dorado.

Sunt paraziti, vor sa li se ofere totul pe tava si asta ne costa un miliard de euro pe an". Murad Asfoure un marocan aflat si el la a doua generatie de imigranti planuieste sa se alature Frontului National al lui Le Pen pentru ca acesta "are o conceptie morala asupra politicii. El vrea sa restaureze importanta familiei. El vrea sa dea cu pumnul in masa si sa spuna nu decadentei". Ahmad Moualek e de parere ca "Sistemul este rasist si Le Pen e capabil sa distruga acest sistem".

Se pare ca cei mai multi sustinatori musulmani ai liderului nationalist sunt de origine nord-africana. Motivatia lor este faptul ca se simt tradati de actualul guvern, adversitatea fata de candidatul de dreapta Nicolas Sarkozy si dorinta de a distruge un sistem, care nu cred ca ii reprezinta. Cu toate ca aceasta simpatie crescuta a musulmanilor fata de Le Pen e putin probabil sa aibe vreo influenta in rezultatul alegerilor, marcheaza o schimbare importanta in imaginea candidatului de extrema dreapta.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.