Un purtator de cuvant la Presedintiei Federatiei Ruse a spus ca Vladimir Putin nu doreste amendarea Constitutiei privind limitarea la doua a numarului de mandate prezidentiale.

Presedintele Camerei superioare a Parlamentului Rusiei propusese in prealabil schimbarea Constitutiei tarii, pentru a permite ca presedintele sa poata fi ales de trei ori.

Propunerea survine in timpul ultimului an al mandatului presedintelui Vladimir Putin, care a fost deja ales de doua ori.

Aceasta este cea mai importanta intrebare fara raspuns din viata politica a celei mai intinse tari din lume.

Cel de-al doilea mandat al presedintelui Vladimir Putin expira in douasprezece luni.

Constitutia nu ii permite sa mai candideze inca o data, iar Vladimir Putin a spus in repetate randuri ca nu va incerca sa schimbe acest lucru.

Insa popularitatea sa a dus frecvent la apeluri ca legea sa fie modificata.

Apeluri "din popor"

Acum, Serghei Mironov, presedintele Camerei superioare a Parlamentului a avansat propuneri concrete.

Domnul Mironov sugereaza ca actualul mandat de patru ani sa fie extins la cinci sau chiar la sapte ani.

El spune si ca ar trebui sa se permita trei mandate, in loc de doua afirmand ca aceasta propunere vine ca raspuns la ceea ce domnul Mironov a numit "multe milioane" de cereri din partea cetatenilor rusi.

A trecut multa vreme de cand un politician de asemenea anvergura si-a exprimat sprijinul, in mod public, pentru aceasta idee.

Insa unii analisti sunt de parere ca domnul Mironov ar incerca astfel sa isi imbunatateasca propria imagine politica.

O astfel de schimbare ar permite presedintelui Putin sa mai candideze pentru un mandat insa nu este clar daca vreuna dintre schimbarile pe care le propune acum domnul Mironov ar putea fi introduse inainte de alegerile prezidentiale, programate a se desfasura in martie 2008.

Vladimir Putin nu a reactionat personal la aceasta noua initiativa, insa un purtator de cuvant al Kremlinului a declarat la BBC ca pozitia presedintelui ramane neschimbata.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.